- 20 Lipiec 2024    |    Imieniny: Czesław, Hieronim, Fryderyk
Ocena użytkowników:  / 2
SłabyŚwietny 

 


Dania i potrawy myśliwych Naszego Koła  
Zapraszam do podawania własnych sprawdzonych przepisów !!!

 

... na dobry początek proponuję sławny przepis Macieja Kuronia na bigos myśliwski...


     Bigos Myśliwski - (Maciej Kuroń)

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI :

1. Bigos jesienią można przygotować wyłącznie z kapusty kiszonej. Później niezbędna jest domieszka kapusty słodkiej, a pod koniec zimy trzeba mieszać oba rodzaje kapusty pół na pół.

2. Kiszoną kapustę siekamy, białą kapustę szatkujemy i wkładamy je razem do garnka, dolewamy dwie szklanki przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem, często mieszając. W tym czasie wszystkie przyprawy, oprócz majeranku, zmielonego pieprzu, cukru i soli zalewamy w garnuszku 0,5 l wody i gotujemy 20 minut, przecedzamy i ten aromatyczny wywar dodajemy do kapusty pod koniec duszenia.

3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy cebulę, aby się zeszkliła.

4. Kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Mięso myjemy. Część dusimy osobno, podobnie jak pieczeń (np. kawałek udźca z dzika), a pozostałe mięso kroimy w kostkę tak jak na gulasz. Obsmażamy na smalcu, posypujemy pieprzem, majerankiem oraz cukrem, mieszamy i dusimy około 20 minut. Następnie razem z kiełbasą i jabłkami dodajemy do duszącej się na małym ogniu kapusty.

5. Część uduszonej pieczeni (także np. pieczoną kaczkę lub gęś) kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, a pozostały kawałek pieczeni kroimy w plastry. Pamiętajmy, że im dłużej kapusta dusi się z dodatkami, tym bigos jest smaczniejszy. Myjemy grzyby i śliwki i wkładamy do bigosu.

6. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy wino. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bigos przekładamy do misy i obkładamy plastrami pieczeni. Podajemy z pieczywem.

kapusta
cebula
kwaśne jabłka
suszone śliwki
suszone grzyby
różnych mięs, np. udźca dzika, sarniny, zająca (polecam też kawałek pieczonej kaczki lub gęsi – im więcej różnego rodzaju składników, tym lepiej)
kiełbasy, np. z dziczyzny i wieprzowej jałowcowej
boczek
koncentrat pomidorowy
smalec
czerwone wytrawne wino
jagody jałowca
ziarna pieprzu
ziarna ziele angielskie
liście laurowe
goździki
majeranek
kminek
cukier
sól
mielony pieprz
2 kg
50 dag
50 dag
10 dag
10 dag
2 kg




60 dag

25 dag
4 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
10 sztuk
10 sztuk
10 szuk
3 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
wg uznania
wg uznania

 


      Pieczeń z dzika na szybko - (Andrzej Szymanek)

SKŁAD: Zmieszać sok z cytryny, wódkę, wino i przyprawy. Do tej mieszaniny włożyć udziec na 2-3 dni obracając co najmniej 3 razy dziennie.
Po wyjęciu z marynaty osączyć i osuszyć naszpikować słoniną, ułożyć w brytfannie, polać gorącym masłem i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około 80-100 min.
Po upieczeniu udziec wyłożyć na półmisku, zlać tłuszcz z brytfanki, wlać kilka łyżek marynaty lub bulionu, zagotować przecedzić przez sitko do sosjerki. Podawać z czerwoną kapustą i ziemniaczkami.
 
Smacznego

 

udziec  warchlaka
     cytryny
słonina
masło
sól
pieprz
sproszkowany liść laurowy
wódka czysta
wino

 

2kg
 
 
 

 

250 gr

     Nazwa potrawy - (autor)

SKŁAD:

opis przyrządzenia

dziczyzna
     Woda

 

1kg
1litr

     Nazwa potrawy - (autor)

SKŁAD:

opis przyrządzenia

dziczyzna
     Woda

 

1kg
1litr

     Nazwa potrawy - (autor)

SKŁAD:

opis przyrządzenia

dziczyzna
     Woda

 

1kg
1litr

 


Dodaj komentarz



!!!!! ZABEZPIECZENIE PRZED SPAMEM I ROBOTAMI INTERNETOWYMI !!!!!Joomla CAPTCHA

Gościmy na stronie ...

Odwiedza nas 82 gości oraz 0 użytkowników.

Znajdź na stronie ...