Dania i potrawy myśliwych Naszego Koła
Zapraszam do podawania własnych sprawdzonych przepisów !!!
... na dobry początek proponuję sławny przepis Macieja Kuronia na bigos myśliwski...
Bigos Myśliwski - (Maciej Kuroń) |
||
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI : |
1. Bigos jesienią można przygotować wyłącznie z kapusty kiszonej. Później niezbędna jest domieszka kapusty słodkiej, a pod koniec zimy trzeba mieszać oba rodzaje kapusty pół na pół. 2. Kiszoną kapustę siekamy, białą kapustę szatkujemy i wkładamy je razem do garnka, dolewamy dwie szklanki przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem, często mieszając. W tym czasie wszystkie przyprawy, oprócz majeranku, zmielonego pieprzu, cukru i soli zalewamy w garnuszku 0,5 l wody i gotujemy 20 minut, przecedzamy i ten aromatyczny wywar dodajemy do kapusty pod koniec duszenia. 3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy cebulę, aby się zeszkliła. 4. Kiełbasę obieramy z osłonek, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Mięso myjemy. Część dusimy osobno, podobnie jak pieczeń (np. kawałek udźca z dzika), a pozostałe mięso kroimy w kostkę tak jak na gulasz. Obsmażamy na smalcu, posypujemy pieprzem, majerankiem oraz cukrem, mieszamy i dusimy około 20 minut. Następnie razem z kiełbasą i jabłkami dodajemy do duszącej się na małym ogniu kapusty. 5. Część uduszonej pieczeni (także np. pieczoną kaczkę lub gęś) kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, a pozostały kawałek pieczeni kroimy w plastry. Pamiętajmy, że im dłużej kapusta dusi się z dodatkami, tym bigos jest smaczniejszy. Myjemy grzyby i śliwki i wkładamy do bigosu. 6. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy wino. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bigos przekładamy do misy i obkładamy plastrami pieczeni. Podajemy z pieczywem. |
|
kapusta cebula kwaśne jabłka suszone śliwki suszone grzyby różnych mięs, np. udźca dzika, sarniny, zająca (polecam też kawałek pieczonej kaczki lub gęsi – im więcej różnego rodzaju składników, tym lepiej) kiełbasy, np. z dziczyzny i wieprzowej jałowcowej boczek koncentrat pomidorowy smalec czerwone wytrawne wino jagody jałowca ziarna pieprzu ziarna ziele angielskie liście laurowe goździki majeranek kminek cukier sól mielony pieprz |
2 kg 50 dag 50 dag 10 dag 10 dag 2 kg 60 dag 25 dag 4 łyżki 2 łyżki 1 szklanka 10 sztuk 10 sztuk 10 szuk 3 sztuki 3 sztuki 2 łyżki 1 łyżka 1 łyżka wg uznania wg uznania
|
Pieczeń z dzika na szybko - (Andrzej Szymanek) |
||
SKŁAD: | Zmieszać sok z cytryny, wódkę, wino i przyprawy. Do tej mieszaniny włożyć udziec na 2-3 dni obracając co najmniej 3 razy dziennie. Po wyjęciu z marynaty osączyć i osuszyć naszpikować słoniną, ułożyć w brytfannie, polać gorącym masłem i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około 80-100 min. Po upieczeniu udziec wyłożyć na półmisku, zlać tłuszcz z brytfanki, wlać kilka łyżek marynaty lub bulionu, zagotować przecedzić przez sitko do sosjerki. Podawać z czerwoną kapustą i ziemniaczkami. Smacznego
|
|
udziec warchlaka cytryny słonina masło sól pieprz sproszkowany liść laurowy wódka czysta wino
|
2kg 250 gr |
Nazwa potrawy - (autor) |
||
SKŁAD: |
opis przyrządzenia | |
dziczyzna
|
1kg 1litr |
Nazwa potrawy - (autor) |
||
SKŁAD: |
opis przyrządzenia | |
dziczyzna
|
1kg 1litr |
Nazwa potrawy - (autor) |
||
SKŁAD: |
opis przyrządzenia | |
dziczyzna
|
1kg 1litr |